Aktuellt för medlemmar


Nu är FfdN:s Livsstilsutbildning för Dig med extremitetsskador avslutat! Till våren 2016 redovisas resultaten här.


NyheterLänkar

Kunskapscenter
www.Ex-Center.org

Bräcke diakoni
www.brackediakoni.se

Hjälpmedelsdatabas
www.TipBase.org

Dysnet - The online Dysmelia Network

 

Varför skador?

En kropp blir till...
Det här är den mest sannolika orsaken till varför Neurosedyn orsakar fosterskador.

Något vackert barn har det inte blivit när det ska börja sin fjärde vecka och mensen hos mamman har dröjt en vecka över tiden. Framåt skjuter det ut en trubbig huvudända med en stor primitiv munöppning alldeles ovanför hjärtat. Bakåt är kroppen utdragen i en spetsig svans. Nu ska det växa fram anlag till armar och ben, till hjärna och nervsystem, till ryggrad och ansikte.

Kroppsväggen består nu av tre lager, de två ursprungliga groddbladen har fått ett till mellan sig. Det yttre lagret ska så småningom bli överhuden med hår, talgkörtlar och svettkörtlar; nu ska det först anlägga ett nervsystem med hjärna och ryggmärg. Från mellanlagret kommer anlagen till hudens underskikt, till muskler, skelett, blodkärl och lymfbanor, till njurar och könskörtlar och till bindväv och blodceller; mellanlagret har redan börjat göra blodkroppar och upprättat ett primitivt blodomlopp med ett enkelt enrummigt hjärta och nu ska det göra en ryggrad. Innerlagret har bildat ett primitivt tarmrör som det ska förse med slemhinnor och körtlar; från tarmröret ska det knoppas ut lungor upptill och urinvägar nertill.

Överallt i fostrets små anlag till organ behövs det en riklig tillgång på syre och näring.
Redan ett fyra veckor gammalt foster har extremitetsanlag i form av små knoppar som utvecklas till armar och ben. I cirka den femte veckan kan man till exempelk ana fem fingrar. Utefter handens kontur finns en tillväxtzon; "list". Ett samspel mellan cellerna i listen och vävnaderna i armknoppen styr armens hela uppbyggnad


Fostret är bara ungefär en millimeter och mamman vet inte ens om att hon är med barn. Under några intensiva veckor, med start i fjärde veckan, börjar alla organ och lemmar att bildas. Thalidomid stoppade tillväxten av blodkärlen i vävnaden när organet/lemmen håller på att växa - resultatet blir en missbildning.

Det kemiska ämnet thalidomid slapp in till fostret genom moderkakan. Man har senare sett att thalidomid bryts ner mycket snabbt i kroppen. Efter några timmar är effekten borta. Likaså sker utvecklingen hos fostret ryckvis.
Det finns fall beskrivna där ena tvillingen i ett tvillingpar fötts med svåra skador, medan den andra är helt oskadd.

Neurosedyn när fostret är "aktivt”

Om modern åt Neurosedyn just som fostret var "aktivt" kunde thalidomiden stoppa nya blodkärl från att växa till (angiogenesis). Den kemisk signal till cellerna i tillväxtzonen att fortsätta sin delning uteblev. Angiogenesis i blodkärlstillväxt fungerar som en "vägkarta" för den fortsatta utvecklingen av organ och extremiteter. När fostrets utveckling fortsätter efter människans inbyggda gentiska tidtabell så kan inte fostret gå tillbaka och "göra om" ett tidigare steg i kedjan. Eftersom tillväxtzonen är beroende av ett samspel med underliggande celler så uteblir den fortsatta utvecklingen. Resultatet blir en missbildning av hela organet.