Aktuellt för medlemmar


Nu är FfdN:s Livsstilsutbildning för Dig med extremitetsskador avslutat! Till våren 2016 redovisas resultaten här.


NyheterLänkar

Kunskapscenter
www.Ex-Center.org

Bräcke diakoni
www.brackediakoni.se

Hjälpmedelsdatabas
www.TipBase.org

Dysnet - The online Dysmelia Network

 

Tillbaka

Världens första dubbla armtransplantation lyckad

I somras genomgick den tyske bonden Karl Merk (54) världens första dubbla transplantation. Där armar togs från en död människa och syddes fast på en amputerad patient.

Det har gått sex år sedan den tyske bonden förlorade sina armar i en olycka med en skördetröska. Fram till i juli i år har han använt sig av armproteser. Men nu behövs de inte längre, för Karl Merk har genomgått världens första dubbla armtransplantation på universitetssjukhuset i München.

Operationen beskrivs som ”mycket lyckad”. Hans nya armar läker som de ska. Armarna har läkt så pass att han kan öppna dörrar och tända lampor. Enligt läkarna kommer det ta upp till två år innan händerna blir rörliga. Det finns dock fortfarande risk för att Merks immunförsvar reagerar och stöter bort de nya armarna.

Själva operationen tog 15 timmar och genomfördes av ett 40-tal kirurger och sjuksköterskor.

- Det var överväldigande när jag vaknade och såg att jag hade armar igen, sa Karl Merk vid en presskonferens häromdagen.

Mycket rehabilitering återstår dock innan han får komma hem till sin fru.

Tidigare har läkare prövat att transplantera en arm med växlande resultat. Patienten måste äta kraftiga mediciner för att inte den nya armen, som kroppen uppfattar som något främmande, ska stötas bort.