Aktuellt för medlemmar


Nu är FfdN:s Livsstilsutbildning för Dig med extremitetsskador avslutat! Till våren 2016 redovisas resultaten här.


NyheterLänkar

Kunskapscenter
www.Ex-Center.org

Bräcke diakoni
www.brackediakoni.se

Hjälpmedelsdatabas
www.TipBase.org

Dysnet - The online Dysmelia Network

 

Tillbaka

Vänort till Aachen, där Grünenthal ligger, pressas att agera

Engelsk stad som är vänort med Aachen (där Grünenthal är beläget) pressas att agera: Brittiska Neurosedynskadade sätter press på Grünenthal

På Grünenthals huvudkontor I Aachen uppfanns Thalidomide (såldes som Neurosedyn i Sverige). Grünenthal har aldrig bett om ursäkt eller betalt skadestånd till de ca 457 personer som skadades i Storbritannien.

Neurosedynskadade från Storbritannien begär därför millioner i skadestånd från Grünenthal, det tyska företag som uppfann och distribuerade läkemedlet. Nu har de brittiska Neurosedynskadade ställt in siktet på det motsvarande brittiska landstinget Calderdale, där Halifax ligger. Halifax vänort är nämligen Aachen – där Grünenthal har sitt huvudkvarter.

De kräver att Grünenthal en gång för alla ber om ursäkt och kompenserar de drabbade. Den brittiska återförsäljaren Distillers betalade 20 millioner pund till en fond för de drabbade år 1973 medans Grünenthal inte betalt en endaste krona till de engelska skadade.

Ordförande i Liverpool city, Warren Bradley (som stöttar kampanjen) har skrivit brev till ordföranden i Calderdale, Ann McAllister. I brevet insisterar han på att de ska begära att vänorten Aachen sätter press på Grünenthal, som är en av Aachens största arbetsgivare.

En ledamot i Calderdale Council, Paul Rogan, säger till tidningen Halifax today att ”det här är något som vi som samhälle inte bara kan ignorera. Att ha en vänort handlar inte bara om att skicka barn på skolresor. Om vi kan göra något för att öppna upp till dialog i den här frågan, så är vi moraliskt skyldiga att göra det”.

Själva kampanjen anordnas av en förening för personer med medfödda funktionsnedsättningar, CLIMBS - Congenital Limb Im-paired Mobility Benevolence Society.

En representant för CLIMBS, Gary Skyner, säger till tidningen Halifax today att ”vi har blivit offer för en fruktansvärd medicinsk försummelse och det här företaget måste ta ansvar för att vi kan få en så bra ålderdom som möjligt”. ”Vi önskar att människorna i Halifax ska hjälpa oss att begära det som är vårt”.

Irene Mulhall, representant för vänortsgruppen i kommunen, säger att ”att vara vänort handlar om att uppmuntra tolerans och kulturell medvetenhet. Det borde inte handla om politik”

Det finns ungefär 12,000 neurosedynskadade jorden runt, varav 457 i Storbritannien.

Läs mer om Halifax här: http://sv.wikipedia.org/wiki/Halifax,_England